Nieuws van Heerle

Moeite met lezen, schrijven of rekenen?

26 september 2020 - Marion Winnink

Wist u dat er  in Nederland 2.5 miljoen mensen zijn die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, zonder medische oorzaak? Dorpshuis de Schalm is van plan een informatiebijeenkomst hierover organiseren.

Wist u dat 25% van de basisschoolleerlingen ook onder die groep vallen? En 17% van de MBO-leerlingen? Dan hebben we het nog niet over degenen die ouder zijn. Zoveel kinderen, jongeren en volwassenen, dat betekent dat wij er ook in Heerle mee te maken hebben.

Met een moeilijk woord heet dit dat iemand 'laaggeletterd' is. Dit kan door verschillende oorzaken komen. Vaak zonder dat iemand er echt iets aan kan doen, maar de gevolgen zijn groot. Het heeft heel veel invloed op het dagelijkse leven. Neem bijvoorbeeld de medicijnbijsluiter. Hoe belangrijk is het dat iemand die goed begrijpt? Boodschappen doen is best lastig als je de etiketten in de supermarkt niet goed kunt lezen of het product niet herkent omdat de verpakking opeens anders is.
Ook op geldzaken heeft het invloed. “Ik snap die brief toch niet dus maak ik hem niet open” Inloggen voor de energierekening? De WOZ? Brabant Water? Veel te moeilijk, hoor. Ook aangeven dat je juist géén donor wilt worden, kan heel lastig zijn.

Misschien kent u ook de uitvluchten als: “ik heb mijn leesbril niet bij me”. “Nee, ik draag mijn arm in een mitella. Dus ik neem het formulier wel mee naar huis en vul het daar in.” Mensen schamen zich, maar dat is echt niet nodig.

We kunnen de mensen helpen, maar daar hebben we u voor nodig. Kent u iemand die ook worstelt met lezen? Vertel deze persoon dan dat er mogelijkheden zijn om het op te lossen. Geef hem of haar nét dat ene zetje om door te zetten en zich in ieder geval te laten informeren.

Dorpshuis de Schalm geeft graag voorlichting en daadwerkelijke hulp met behulp van Roosendaal Voor Elkaar. Gaat de voorkeur uit naar de avond of juist een middag? Neem contact op met: Silvia Heijnen, 06-18680990 of via [email protected].

Kijk ook op de website van de stichting lezen en schrijven voor meer informatie over laaggeletterdheid.