Het nieuws uit november 2016

Ook honderden euro’s besparen op je energierekening?

16 november 2016 - Steve Duzanson

Al eens nagedacht over zonnepanelen op je dak? Dat is goed voor het milieu en je kunt er honderden euro’s per jaar mee besparen. Cees Huygens uit de Plataanstraat in Heerle heeft er al vier jaar plezier van. “Ik kan het iedereen aanraden.”

In 2012 liet Cees tien zonnepanelen op zijn dak installeren. “Voor mij was het milieu de belangrijkste reden. Dat leek me al de moeite waard. Het maakt je ook minder afhankelijk van energieleveranciers, al heb je ook met zonnepanelen geen stroom als er een storing is in het netwerk.”

Geen verkooppraatje

Cees heeft nog geen moment spijt gehad van zijn investering. “Via een speciaal apparaatje kan ik precies bijhouden wat de panelen aan stroom opleveren. Sinds ze op het dak liggen, hebben ze ongeveer 11.000 kWh opgewekt. Dat is ongeveer evenveel als mijn verbruik. En meer dan ik verwacht had. Toen ik ze aanschafte, werd die opbrengst wel voorspeld. Alleen ging ik ervan uit dat dat vooral een verkooppraatje was. Maar het klopt dus echt. Ik betaal zo goed als niks meer voor mijn stroomverbruik. Zo heb ik inmiddels zo’n € 2.100,- bespaard. Bijna de helft van wat ik betaald heb. Nog een paar jaar en ik heb mijn investering terugverdiend.”

Samen besparen?

Als je niet in je eentje aan de slag wilt met zonne-energie, doe het dan samen met je buren. Dat is goedkoper, gemakkelijker en gezelliger. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V.. Buurkracht helpt al bijna 150 buurten om samen energie te besparen. Niet alleen met zonnepanelen, maar ook met isolatie. Leefbaarheidsgroep Heerle ondersteunt het initiatief van Buurkracht om samen energie te besparen.

Doe ook mee!

Buurkracht wil graag met enthousiaste inwoners zoals Cees in Heerle aan de slag. Iets voor jou? Neem dan contact op met leefbaarheidsgroep@heerle.info of kijk op www.buurkracht.nl voor meer informatie.